Lajme Shqip Saturday, 19 January 2013 11:46

Prishtine – Nëse është e vërtetë ajo që e thotë kryeministri i Serbisë, Ivica Daçiq, se të hyrat në pikat doganore në veri (1 dhe 31) do të krijohet në një fond i veçantë që do të shfrytëzohet vetëm për nevojat e serbëve në veri, atëherë marrëveshja e djeshme në Bruksel, ka legalizuar autonominë për veriun.

Kështu të paktën mendojnë përfaqësuesit e opozitës, por edhe analistët politikë të Kosovës. Sipas tyre, fondi i veçantë për veriun, tejkalon kompetencat e Prishtinës zyrtare dhe legalizon atë që quhet ekstraterritor.

Mirëpo, kryeministri Hashim Thaçi ka mohuar se fondi do të krijohet nga të hyrat në veri. Madje Thaçi ishte optimist se me marrëveshjen e djeshme edhe strukturat paralele në veri kanë marrë fund.

Sidoqoftë, për të qartësuar këtë marrëveshje, opozita kërkon nga kryeministri Thaçi, që të raportojë në Kuvend për detajet e marrëveshjes së fundit, pasi që deklaratat e tij dhe të homologut serb janë shumë kontradiktore.

Thaçi ka njoftuar se nga dita e premte (dje) doganat e Kosovës do të paguhen njëjtë në katër pikat kufi tare, përfshirë edhe në pikat 1 dhe 31 në veri, sipas ligjeve dhe kushtetutës. Kurse kryeministri serb Daçiq ka njoftuar se paratë e mbledhura nga doganat në veri do të mblidhen në një fond, që do të themelohet nga BE-ja dhe ato do të shfrytëzohen vetëm për veriun.(Zeri/LajmeShqip.com)