Lajme Shqip Wednesday, 22 July 2015 08:14

Ministri i Integrimeve Evropiane, Bekim Çollaku, thotë se vitin e ardhshëm kosovarët do të lëvizin pa viza në vendet e Bashkimit Evropian.

Ndërsa, gjatë kësaj vere pritet edhe nënshkrimi i MSA-së, që përcakton hapin e parë zyrtar drejt anëtarësimit në BE.

Në një intervistë për gazetën “Zëri”, Çollaku flet edhe për krimin e organizuar, luftën kundër korrupsionit, emigrimin ilegal dhe ekstremizmin fetar.

Kosovarët vitin e ardhshëm do ta gëzojnë të drejtën e lëvizjes së lirë, pa viza, në shtetet e zonës Schengen, ashtu siç e gëzojnë këtë të drejtë të gjithë popujt e tjerë të Ballkanit. Kështu ka deklaruar ministri i Integrimeve Evropiane, Bekim Çollaku, duke shtuar se gjatë muajve të verës do të nënshkruhet edhe Marrëveshja për Stabilizim Asociim (MSA) mes Kosovës dhe BE-së, nga e cila vendi do të ketë edhe përfitime të shumta ekonomike.

Sipas tij, MSA-ja do të ketë ndikim pozitiv edhe në rritjen e Investimeve të Huaja Direkete, pasi që, siç thotë ai, investitorët e mëdhenj nuk e trajtojnë njëjtë një vend i cili nuk ka asnjë marrëdhënie me BE-në dhe një vend i cili është duke e zbatuar MSA-në.

Duke folur për kthimin kosovarëve që emigruan ilegalisht në vendet e ndryshme të BE-së, Çollaku ka bërë të ditur se nga 1 janari 2015 deri më tani janë riatdhesuar mbi 11 mijë qytetarë.