Lajme Shqip Sunday, 30 August 2015 12:51

Drejtoresha e Komitetit të Helsinkit për të Drejtat e Njeriut në Beograd, Sonja Biserko, ka thënë për “Radio Evropa e Lirë” se përpjekjet e Beogradit zyrtar që të pengohet anëtarësimi i Kosovës në Organizatën e Kombeve të Bashkuara për Arsimin, Shkencën e Kulturën (UNESCO), me pretekstin se shqiptarët i kanë shkatërruar tempujt dhe monumentet e shenjtë serbë, tingëllon skajshmërisht cinik kur kihet parasysh se çfarë ka shkatërruar dhe djegur Serbia në Kroaci, Bosnje e Hercegovinë dhe pikërisht në Kosovë.

Objektivisht, pohoi Biserko, UNESCO është garanci për ruajtjen e të gjithë monumenteve kulturore kudo në botë.

Biserko theksoi se bashkëpunimi mes Republikës së Kosovës dhe Republikës së Serbisë është solid në nivelin joformal, e posaçërisht në rrafshin kulturor.

Organizta të shumta joqeveritare të të dy vendeve janë angazhuar në projekte me artistë të rinj, duke përfshirë projektin aktual të Komitetit të Helsinkit “Muaji i kulturës së Serbisë në Prishtinë”, i cili ishte paraprirë nga “Muaji i Kosovës në Beograd”.