Lajme Shqip Sunday, 22 January 2012 15:17

Gazeta Nacional Albania pasqyron për lexuesit e saj intervistën ekskluzive të z. Albin Kurti, lideri i lëvizjes Vetëvendosje të realizuar nga Redan Bushati. Në këtë intervistë të marrë nga z. Bushati, lideri i Vetëvendosjes ka prekur një sërë çështjesh kryesore dhe të debatueshme, ku më e rëndësishmja mbetet vullneti i popullit shqiptar për bashkimin e Kosovës me Shqipërinë. Gjithashtu, z. Kurti ka folur edhe për aktivitetin politik të Vetëvendosjes!, si dhe për çështjen e reciprocitetit të mallrave mes Kosovës dhe Serbisë. Më poshtë keni mundësi të lexoni intervistën e plotë me z.Albin Kurti.

Gazeta: U miratua para ca kohësh në Kuvendin e Kosovës me 44 vota pro mocioni i hartuar nga lëvizja Vetëvendosje!. Çfarë efekti po jep sot ai mocion?

A. Kurti:  Miratimi i këtij mocioni është një nga vendimet më të rëndësishme që ka
marrë Kuvendi i Kosovës si institucion. Ky mocion e ka vënë në pozitë të vështirë  pushtetin. Në fillim thanë se politikat e qeverisë janë në përputhje me vendimin e kuvendit, më pas thanë se vendimi i kuvendit nuk është detyrues. E vërteta është se politikat e Qeverisë së Kosovës, deri më tani nuk janë konform këtij vendimi. Serbia nuk i njeh targat e Republikës së Kosovës, ne i njohim ato të Serbisë, Serbia nuk i njeh dokumentet e shtetit të Kosovës, ne i njohim ato të Serbisë. Edhe më skandaloze bëhet
situata kur kryeministri Thaçi thotë se vendimet e Kuvendit të Kosovës janë thjeshtë opinione të Kuvendit. Kosova është republikë parlamentare, dhe duke qenë kështu, Kuvendi i Kosovës është organi më i lartë vendimmarrës. Lëvizja VETËVENDOSJE! pas mbajtjes së mbledhjes së Këshillit të Përgjithshëm ka marrë vendim që t’i mobilizojë të gjitha kapacitetet e saj njerëzore dhe materiale që të bllokohen pikat kufitare në Merdare dhe tek Dheu i Bardhë, deri në zbatimin e plotë të vendimit të Kuvendit, vendim ky që e detyron Qeverinë e Kosovës të vendosë reciprocitet të plotë ekonomik, politik dhe
tregtar.

Gazeta: A mundet që vetëm Shqipëria të mbushin hapësirën e mallrave të nevojshme për
Kosovën?

A. Kurti: Bllokimi i kufirit të Kosovës ndaj Serbisë nuk e vë Kosovën në kurrfarë
pozicioni të vështirë për furnizimin me mallra. Përkundrazi, ky është shans që prodhimet kosovare të fitojnë më shumë hapësirë, duke qenë se atyre u hiqet konkurrenca jolojale nga produktet e Serbisë që vijnë të subvencionuara nga shteti serb, prandaj edhe me çmime më të lira në Kosovë. Tashmë është provuar (në kohën e vendimit qeveritar që zgjati vetëm 40 ditë) se të gjitha prodhimet që vijnë nga Serbia mund të zëvendësohen dhe janë zëvendësuar.

Gazeta: A po zhvillon lëvizja Vetëvendosje një opozitë radikale?

A. Kurti Varet çfarë nënkuptohet me radikalizëm fillimisht. Nëse radikal është ai që
e kupton problemin rrënjësisht dhe merret me të aktivisht, atëherë, po, ne jemi radikal. Varet pastaj edhe me kë na krahasoni. Në raport me oportunizmin dhe konformizmin e klasës politike, krahasuar me qëndrimet e qullëta dhe joparimore të partive politike në Kosovë, sigurisht se ne dukemi radikal. Në fakt ne dukemi radikalë sepse të tjerët nuk bëjnë politikë fare. Ne mendojmë se raporti midis Lëvizjes VETËVENDOSJE! dhe partive politike, më parë sesa dallim midis politikës së moderuar dhe asaj radikale, është
çështje e ekzistencës ose jo të politikës.

Gazeta: A priten zgjedhje të parakohshme parlamentare? Nëse po, si mund të rrëzohet
qeveria aktuale e Kosovës?

A. Kurti Lëvizja VETËVENDOSJE! nuk po i kursen kapacitetet e saj për t’i dhënë fund një orë e më parë  kësaj qeverie. Ne po organizojmë tubime mobilizuese me qytetarë, po bëjmë aksione protestuese, po ndërmarrim nisma edhe në Kuvend, siç është edhe nisma për mocion mosbesimi ndaj qeverisë. E kemi kërkuar tash sa kohë rrëzimin e kësaj qeverie dhe mbajtjen e zgjedhjeve të parakohshme parlamentare.

Gazeta: Si mund të realizohet bashkimi mes Tiranës dhe Prishtinës, mes Shqipërisë
dhe Kosovës?

A. Kurti Bashkimi i Kosovës me Shqipërinë duhet bërë sepse ky është vullneti i
popullit këndej dhe andej kufirit. Mirëpo, vullneti i popullit nuk përputhet me interesat e elitave politike. Konzervimi i pushtetit dhe ruajtja e dominimit të tyre është më i lehtë duke e mbajtur popullin të ndarë. Bashkimi midis Kosovës dhe Shqipërisë duhet të vijë si rezultat i shprehjes së lirshme të vullnetit të shqiptarëve përmes referendumit.

Gazeta: Çfarë qëndrimi mban z. Kurti për çështjen çame?

A. Kurti Ne jemi mjaft koshient për tragjedinë e shqiptarëve, vrasjet, dëbimet e
masakrat që populli shqiptar ka përjetuar nga shovinizmi grek. Kemi raporte të mira bashkëpunimi me partitë politike, por edhe me organizatat që merren me çështjen çame.

Gazeta: Sa përkrahet aktiviteti patriotik i aleancës “Kuq e Zi” nga lëvizja
Vetëvendosje?

A. Kurti Lëvizja VETËVENDOSJE! është e gatshme të bashkëpunojë jo vetëm me Alencën Kuq e Zi, por edhe me çdo organizatë që e shtron drejt dhe merret aktivisht
me çështjen shqiptare. Përveç kësaj, është tejet e rëndësishme që të gjitha organizatat që merren me çështje të kësaj natyre të jenë të qartë politikisht, e më pas konsistent në adresimin e qëllimeve. Çështja e bashkimit kombëtar nuk duhet reduktuar në formë dhe simbolikë, ai duhet zbërthyer në politika konkrete zhvillimore që janë në interes të popullit
shqiptar, duke mos qenë në dëm të popujve tjerë.

Gazeta: Çfarë mesazhi përcjell lideri i Vetëvendosjes për politikën aktuale të
Tiranës?

A. KurtiPolitika në Shqipëri nuk ka pengesa juridike për angazhim rreth çështjes
kombëtare, përkundrazi, preambula e Kushtetutës së Republikës së Shqipërisë është thirrje për angazhim në këtë drejtim. Çfarë mungon atje është vullneti politik i klasës politike. Shqiptarët duhet t’i kthehen vetes dhe të shikojnë interesat e tyre, përpara
çdo retorike që ngjan si universale, por në fakt është totalizim i interesave të pjesshme. E mungesa e universalitetit të organizimeve ku i mbajnë gjithë shpresat shqiptarët, shihen në momentin që këto të fundit janë në krizë. Gazeta Nacional Albania