Lajme Shqip Monday, 08 April 2013 18:13

Prishtinë – Fatmir Limajt, Demir Limajt, Florim Limajt, Endrit Shalës, Nexhat Krasniqit, Gani Zogajt e Florim Zukajt do t’iu duhet të presin edhe pak për t’u deklaruar nëse e ndiejnë veten të fajshëm apo jo, për të gjitha akuzat që rëndojnë mbi ta në rastin e Ministrisë së Transportit dhe Post Telekomit (MTPT).

Krejt kjo, pasi Gjykatësja Anna Adamska Gallant i dha të drejtën prokurorit Johanes Pitker, i cili pavarësisht kërkesës së avokatëve mbrojtës të 7 të akuzuarve, insistoi që në shqyrtimin kryesor të seancës të rastit MTPT të lexojë gjitha pikat e aktakuzës në detaje.

Pavarësisht faktit se të gjithë avokatët njëzëri vlerësuan se leximi i hollësishëm i aktakuzës është diçka e jashtëligjshme, për faktin se edhe vet aktakuza është e kundërligjshme për shkak se është ngritur jashtë afatit ligjor, gjykatësja i dha të drejtë prokurorisë.

“Mos ia mundësoni prokurorit të lexojë një aktakuzë të kundërligjshme”, ishte deklarata e Bajram Tmavës, avokatit mbrojtës të Nexhat Krasniqit.

Megjithëse kjo nuk o mor parasysh. Prokurori Pitker, vazhdoi punën e tij. Nisi e i lexoi me rend gjithsej 12 pikat e aktakuzës të cilat rëndojnë mbi Limajn dhe të tjerët.

Kjo ndodhi veç pasi gjykatësja vendosi ta hedh poshtë kërkesën e avokatëve të cilët pos kërkesës që aktakuza të mos lexohet, kërkuan që e njëjta të shpallet aktakuzë e jashtëligjshme. “Duhet ta hedh poshtë kërkesën tuaj, ngase nuk ka bazë ligjore për këtë”, iu drejtua gjykatësja avokatëve.

Pas kësaj, prokurori lexoi të gjitha aktivitetet kriminale të cilat ai pretendon se rëndojnë mbi të akuzuarit në fjalë. Derisa e quante Fatmir Limajn njeriun kryesor të krimit, prokurori nisi leximin e gjithsej 12 pikave të aktakuzës.

Mbi Limajn dhe të tjerët rëndojnë këto vepra penale: Krim i Organizuar, shpërlaje parash, armëmbajtje pa leje, shpërdorim i detyrës zyrtare, përvetësim gjatë ushtrimit të detyrës zyrtare, lidhje e kontratave të dëmshme, marrje e ryshfetit, dhënie e ryshfetit, keqpërdorim i autorizimeve të ekonomisë, pastrim parash, pengim i provave si dhe mosdeklarim i parave gjatë fushatës.

Pothuajse shumica e fakteve që u paraqitën të hënën gjatë shqyrtimit kryesor, kishin lidhje me kontratën që MTPT gjatë kohës kur udhëhiqej nga Limaj, kishte lidhur me kompaninë “Tali”. Kjo pasi për shkak të vendimit të prokurorit për të lexuar gjithë aktakuzën pikë e për pe, nuk u arrit që detajet e tjera për çka akuzohen të pandehurit të lexohen deri në fund. Pjesa tjetër e aktakuzës mbeti të lexohet të mërkurën, kur edhe do të mbahet seanca e dytë e shqyrtimit në rastin e MTPT’së.

Gjithashtu në këtë seancë, gjykatësja refuzoi kërkesën e prokurorit për shqyrtimin e licencës së avokatit ndërkombëtar Kharim Khan që mbron Limajn. “Nëse Kosova pranon gjyqtar e prokuror ndërkombëtar, atëherë pse të mos pranohet një avokat ndërkombëtar”, u shpreh ajo duke i sqaruar prokurorit se Khan është i licencuar që të veprojë si avokat në Gjykatat e Kosovës.

Aktakuza

Më 26 maj 2008, kompania “Tali” ishte shpallur fituese për një tender rruge të bashkëfinancuar nga ministria dhe komuna e Gjilanit, me ofertën e saj 576.345,50 euro. Të njëjtën vlerë e kishte ofruar edhe Zuka Commerce. Të dy kompanitë drejtohen nga familja Zuka, sipas prokurorisë. Ekspertët e saj në një opinion të 5 majit 2012 konkluduan se “kishte aranzhim të çmimit me kompaninë konkurruese Zuka” dhe se edhe vetë procedura dhe shpallja e fituesit duhej të shiheshin me dyshim. Sipas prokurorisë, Nexhat Krasniqi, nënshkruesi i kontratës, ka përgjegjësi për favorizim të qëllimshëm të Talit.

Fatmir Limaj ishte personalisht i përfshirë dhe është përgjegjës për ndikim joligjor. Ai kishte shkëmbyer mesazhe dhe ishte takuar me Mehmet Shkodrën, pronar i kompanisë “Intereuorpa” që garonte në tender dhe pohonte se tenderi i ishte premtuar. Prokuroria sjell sms të Shkodrës dërguar Limajt.

Endrit Shala e dinte por me sms-të e tij të verës 2008 kishte shfaqur mbështetje për “Talin” përkundër se ajo po e rregullonte rrugën me defekte. “Nëse të thërret dikush, u thuaj që ke folur me mua”, i thotë Shala Zukës, në telefon. Në gusht 2008, Shala kishte ofruar mbështetje për të mbuluar edhe gjatësinë e shtresës edhe pse Zuka brengosej se komisioni nuk do ta pranonte. “Hahaha…Ti je kral”, i thoshte Zukaj.

Gabimet ishin evidentuar më vonë nga ekspertët e punësuar prej prokurorisë. Fatmir Limaj diskutoi edhe pranueshmërinë e referencave të punës derisa tenderi ishte shpallur me Mehmet Shkodrën.

Më 29 shkurt 2008, Inter-Europa, Tali, Magjistralia dhe Eurokos ofertuan për mirëmbajtjen e rrugëve rajonale në Gjilan. Tali dhe Eurokos kishin çmime të njëjta. Florim Zuka akuzohet për aranzhim të çmimit, kurse Nexhat Krasniqi për përgjegjësi për procedurë jotransparente. Kontratën e kishte fituar Magjistralja, që nuk duhej, sipas prokurorisë.

Pasi kishte humbur, Shkodra i Inter-Europës kishte shkuar në MTPT dhe ishte takuar me zëvendësministrin Adem Grabovci ku ishte ankuar. Limaj kishte shkuar deri te dera dhe i kishte thënë: “Mos fol dhe tenderi për mirëmbajtjen verore të rrugëve më 2009 është i yti”.

Fatmir Limaj i ishte zotuar se do t’ia përgatiste dokumentacionin e tenderit. Por edhe tenderin për mirëmbajtje verore dhe dimërore, më 2009/2010, e kishte fituar Tali.

Florim Zuka i thoshte Endrit Shalës me SMS se kishte dhënë 5,000 euro për PDK-në. Limaj ishte në dijeni dhe në kontakt me Endrit Shalën për dhënien e këtij tenderi Talit.

Pa i ditur këto bisedime në prapaskenë, Mehmet Shkodra i kërkoi kryetarit të Gjilanit Qemajl Mustafa ta shoqëronte në takim në MTPT. Ky i fundit nuk kishte kohë. Shkodra shkoi vetë.

Limaj, sipas aktakuzës, e shtyu takimin dhe kurrë nuk e përgatiti dokumentacionin e Inter-Europës.Mehmet Shkodra kishte arritur të takonte pastaj Limajn por pa sukses. Marrëveshja në prapaskenë ndërmjet Endrit Shalës e Talit kishte marrë formë. “Endrit shefi…do tua japë 25 shin me katër zero”, i thoshte Zuka, Shalës. “Puna është kryer, por nëse nuk e mban premtimin kjo kthehet në diçka të keqe”, ia kthente Shala. “Tali” e fitoi tenderin në vlerën 1 milion e 192 mijë e 844 euro, më 25 mars.

Përfundon seanca, vazhdon të mërkurën

(E plotësuar) Për shkak të insistimit të prokurorit që aktakuza të lexohet në detaje, të pandehurit nuk kanë arritur të deklarohen për fajësinë apo pafajësinë e tyre.

Seanca vazhdon këtë të mërkurë.

Pritet deklarimi i të pandehurve

Prokurori i EULEX’it ka përfunduar leximin e 12 pikave te aktakuzës kundër Fatmir Limajt dhe të pandehurve të tjerë, ndërsa ne pjesën e dytë të seancës pritet që këta të fundit të deklarohen për fajësinë apo pafajësinë e tyre.

Prokurori ua lexon aktakuzën

Prokurori i EULEX’it ka përfunduar leximin e aktakuzës në gjuhën angleze kundër Fatmir Limajt dhe të pandehurve të tjerë. Ndërsa, tashmë ka filluar leximi i aktakuzës në gjuhën shqipe.

Gjykatësja ka hedhur poshtë kërkesën e avokatëve

Gjykatësja ka hedhur poshtë kërkesën e avokatëve te Fatmir Limajt dhe të akuzuarve të tjerë për rastin e MTPT-së, për ta shpallur aktakuzën e jashtëligjshme, ngase vlerëson se s’ka bazë ligjore.

Pas kësaj prokurori ka shpërndarë për gjithë të akuzuarit nga një CD, ku siç ka thënë ai janë disa dëshmi të siguruara nga raportet policore, mediave dhe vendime të organeve të drejtësisë.

Kurse mbrojtja ka kërkuar që dëshmitë të sillen në mënyrë të shkruar dhe jo në këtë mënyrë. Po ashtu mbrojtja ka kërkuar nga prokuroria të deklarohet se çfarë është kjo CD dhe pse nuk është sjellë më herët.

Trupi gjykues i ka kërkuar një përgjigje prokurorit, por ai ka kërkuar kohë për të kthyer përgjigje. Ky trup i ka kërkuar prokurorit që brenda pesë ditëve të tregojnë se çfarë përmban CD-ja e cila i’u dha të akuzuarve.

Avokati Tahir Rrecaj, ka theksuar se provat të cilat i ka konfiskuar prokuroria janë kthyer si të dëmtuara dhe disa nuk i janë kthyer fare. Po ashtu Turpi gjykues e ka urdhëruar mbrojtjen që brenda pesë ditëve të tregojnë se cilat dokumente mungojnë nga provat.

Avokatët kërkojnë të mos mbahet seanca, e konsiderojnë të jashtëligjshme

Gjykatësja e seancës fillestare ndaj Fatmir Limajt dhe të akuzuarve të tjerë për rastin e MTPT-së pritet te marre vendim nëse do te pranohet kërkesa e avokateve mbrojtes, të cilët kane kërkuar qe te mos mbahet seanca meqë vlerësojnë se është e kundërligjshme pasi mendojnë se edhe vet aktakuza eshte e kundërligjshme.

Gjithashtu mbrojtja kërkon që të mos lexohet aktakuza.

Gjykatësja ka kërkuar qe kërkesa e avokateve te jete me shkrim, per vendosur me pas nese ajo do te pranohet.

Ndërsa, Prokurori ka kërkuar që te përjashtohet avokati mbrojtës Karim Khan, gje qe është hedhur poshtë nga gjykatësja, e cila ka thene se meqë ka gjykatës dhe prokuror te huaj, nuk ka arsye qe edhe avokati mbrojtes te mos jete i huaj. Gjithashtu, Gjykata vendosi Khan të mbrojë Limajn pasi që posedon licencë nga Oda e Avokatëve të Kosovës.

Limaj sot para Gjykatës

Në Gjykatën e Apelit sot nga ora 9.30 do të mbahet seanca fillestare ndaj Fatmir Limajt dhe të akuzuarve të tjerë për rastin e MTPT-së.

Pala mbrojtëse ka thënë se dita e sotme do të jetë nisma e demontimit politik ndaj Limajt.

“Sot fillon demontimi i rastit politik të krijuar kundës Fatmir Limajt. Besojmë në pafajësinë e Limajt dhe do të dokumentojmë se gjithçka në rastin e Ministrisë së Transportit dhe Postë-Telekomit ka filluar me mesazhe të falsifikuara”, ka thënë avokati Tomë Gashi, shkruan Epoka e re.

Fatmir Limajt, Demir Limajt, Florim Limajt, Endrit Shalës, Nexhat Krasniqit, Gani Zogajt e Florim Zukajt do t’iu duhet të presin edhe pak për t’u deklaruar nëse e ndiejnë veten të fajshëm apo jo, për të gjitha akuzat që rëndojnë mbi ta në rastin e Ministrisë së Transportit dhe Post Telekomit (MTPT).

Krejt kjo, pasi Gjykatësja Anna Adamska Gallant i dha të drejtën prokurorit Johanes Pitker, i cili pavarësisht kërkesës së avokatëve mbrojtës të 7 të akuzuarve, insistoi që në shqyrtimin kryesor të seancës të rastit MTPT të lexojë gjitha pikat e aktakuzës në detaje.

Pavarësisht faktit se të gjithë avokatët njëzëri vlerësuan se leximi i hollësishëm i aktakuzës është diçka e jashtëligjshme, për faktin se edhe vet aktakuza është e kundërligjshme për shkak se është ngritur jashtë afatit ligjor, gjykatësja i dha të drejtë prokurorisë.

“Mos ia mundësoni prokurorit të lexojë një aktakuzë të kundërligjshme”, ishte deklarata e Bajram Tmavës, avokatit mbrojtës të Nexhat Krasniqit.

Megjithëse kjo nuk o mor parasysh. Prokurori Pitker, vazhdoi punën e tij. Nisi e i lexoi me rend gjithsej 12 pikat e aktakuzës të cilat rëndojnë mbi Limajn dhe të tjerët.

Kjo ndodhi veç pasi gjykatësja vendosi ta hedh poshtë kërkesën e avokatëve të cilët pos kërkesës që aktakuza të mos lexohet, kërkuan që e njëjta të shpallet aktakuzë e jashtëligjshme. “Duhet ta hedh poshtë kërkesën tuaj, ngase nuk ka bazë ligjore për këtë”, iu drejtua gjykatësja avokatëve.

Pas kësaj, prokurori lexoi të gjitha aktivitetet kriminale të cilat ai pretendon se rëndojnë mbi të akuzuarit në fjalë. Derisa e quante Fatmir Limajn njeriun kryesor të krimit, prokurori nisi leximin e gjithsej 12 pikave të aktakuzës.

Mbi Limajn dhe të tjerët rëndojnë këto vepra penale: Krim i Organizuar, shpërlaje parash, armëmbajtje pa leje, shpërdorim i detyrës zyrtare, përvetësim gjatë ushtrimit të detyrës zyrtare, lidhje e kontratave të dëmshme, marrje e ryshfetit, dhënie e ryshfetit, keqpërdorim i autorizimeve të ekonomisë, pastrim parash, pengim i provave si dhe mosdeklarim i parave gjatë fushatës.

Pothuajse shumica e fakteve që u paraqitën të hënën gjatë shqyrtimit kryesor, kishin lidhje me kontratën që MTPT gjatë kohës kur udhëhiqej nga Limaj, kishte lidhur me kompaninë “Tali”. Kjo pasi për shkak të vendimit të prokurorit për të lexuar gjithë aktakuzën pikë e për pe, nuk u arrit që detajet e tjera për çka akuzohen të pandehurit të lexohen deri në fund. Pjesa tjetër e aktakuzës mbeti të lexohet të mërkurën, kur edhe do të mbahet seanca e dytë e shqyrtimit në rastin e MTPT’së.

Gjithashtu në këtë seancë, gjykatësja refuzoi kërkesën e prokurorit për shqyrtimin e licencës së avokatit ndërkombëtar Kharim Khan që mbron Limajn. “Nëse Kosova pranon gjyqtar e prokuror ndërkombëtar, atëherë pse të mos pranohet një avokat ndërkombëtar”, u shpreh ajo duke i sqaruar prokurorit se Khan është i licencuar që të veprojë si avokat në Gjykatat e Kosovës.

Aktakuza

Më 26 maj 2008, kompania “Tali” ishte shpallur fituese për një tender rruge të bashkëfinancuar nga ministria dhe komuna e Gjilanit, me ofertën e saj 576.345,50 euro. Të njëjtën vlerë e kishte ofruar edhe Zuka Commerce. Të dy kompanitë drejtohen nga familja Zuka, sipas prokurorisë. Ekspertët e saj në një opinion të 5 majit 2012 konkluduan se “kishte aranzhim të çmimit me kompaninë konkurruese Zuka” dhe se edhe vetë procedura dhe shpallja e fituesit duhej të shiheshin me dyshim. Sipas prokurorisë, Nexhat Krasniqi, nënshkruesi i kontratës, ka përgjegjësi për favorizim të qëllimshëm të Talit.

Fatmir Limaj ishte personalisht i përfshirë dhe është përgjegjës për ndikim joligjor. Ai kishte shkëmbyer mesazhe dhe ishte takuar me Mehmet Shkodrën, pronar i kompanisë “Intereuorpa” që garonte në tender dhe pohonte se tenderi i ishte premtuar. Prokuroria sjell sms të Shkodrës dërguar Limajt.

Endrit Shala e dinte por me sms-të e tij të verës 2008 kishte shfaqur mbështetje për “Talin” përkundër se ajo po e rregullonte rrugën me defekte. “Nëse të thërret dikush, u thuaj që ke folur me mua”, i thotë Shala Zukës, në telefon. Në gusht 2008, Shala kishte ofruar mbështetje për të mbuluar edhe gjatësinë e shtresës edhe pse Zuka brengosej se komisioni nuk do ta pranonte. “Hahaha…Ti je kral”, i thoshte Zukaj.

Gabimet ishin evidentuar më vonë nga ekspertët e punësuar prej prokurorisë. Fatmir Limaj diskutoi edhe pranueshmërinë e referencave të punës derisa tenderi ishte shpallur me Mehmet Shkodrën.

Më 29 shkurt 2008, Inter-Europa, Tali, Magjistralia dhe Eurokos ofertuan për mirëmbajtjen e rrugëve rajonale në Gjilan. Tali dhe Eurokos kishin çmime të njëjta. Florim Zuka akuzohet për aranzhim të çmimit, kurse Nexhat Krasniqi për përgjegjësi për procedurë jotransparente. Kontratën e kishte fituar Magjistralja, që nuk duhej, sipas prokurorisë.

Pasi kishte humbur, Shkodra i Inter-Europës kishte shkuar në MTPT dhe ishte takuar me zëvendësministrin Adem Grabovci ku ishte ankuar. Limaj kishte shkuar deri te dera dhe i kishte thënë: “Mos fol dhe tenderi për mirëmbajtjen verore të rrugëve më 2009 është i yti”.

Fatmir Limaj i ishte zotuar se do t’ia përgatiste dokumentacionin e tenderit. Por edhe tenderin për mirëmbajtje verore dhe dimërore, më 2009/2010, e kishte fituar Tali.

Florim Zuka i thoshte Endrit Shalës me SMS se kishte dhënë 5,000 euro për PDK-në. Limaj ishte në dijeni dhe në kontakt me Endrit Shalën për dhënien e këtij tenderi Talit.

Pa i ditur këto bisedime në prapaskenë, Mehmet Shkodra i kërkoi kryetarit të Gjilanit Qemajl Mustafa ta shoqëronte në takim në MTPT. Ky i fundit nuk kishte kohë. Shkodra shkoi vetë.

Limaj, sipas aktakuzës, e shtyu takimin dhe kurrë nuk e përgatiti dokumentacionin e Inter-Europës.Mehmet Shkodra kishte arritur të takonte pastaj Limajn por pa sukses. Marrëveshja në prapaskenë ndërmjet Endrit Shalës e Talit kishte marrë formë. “Endrit shefi…do tua japë 25 shin me katër zero”, i thoshte Zuka, Shalës. “Puna është kryer, por nëse nuk e mban premtimin kjo kthehet në diçka të keqe”, ia kthente Shala. “Tali” e fitoi tenderin në vlerën 1 milion e 192 mijë e 844 euro, më 25 mars.

Përfundon seanca, vazhdon të mërkurën

(E plotësuar) Për shkak të insistimit të prokurorit që aktakuza të lexohet në detaje, të pandehurit nuk kanë arritur të deklarohen për fajësinë apo pafajësinë e tyre.

Seanca vazhdon këtë të mërkurë.

Pritet deklarimi i të pandehurve

Prokurori i EULEX’it ka përfunduar leximin e 12 pikave te aktakuzës kundër Fatmir Limajt dhe të pandehurve të tjerë, ndërsa ne pjesën e dytë të seancës pritet që këta të fundit të deklarohen për fajësinë apo pafajësinë e tyre.

Prokurori ua lexon aktakuzën

Prokurori i EULEX’it ka përfunduar leximin e aktakuzës në gjuhën angleze kundër Fatmir Limajt dhe të pandehurve të tjerë. Ndërsa, tashmë ka filluar leximi i aktakuzës në gjuhën shqipe.

Gjykatësja ka hedhur poshtë kërkesën e avokatëve

Gjykatësja ka hedhur poshtë kërkesën e avokatëve te Fatmir Limajt dhe të akuzuarve të tjerë për rastin e MTPT-së, për ta shpallur aktakuzën e jashtëligjshme, ngase vlerëson se s’ka bazë ligjore.

Pas kësaj prokurori ka shpërndarë për gjithë të akuzuarit nga një CD, ku siç ka thënë ai janë disa dëshmi të siguruara nga raportet policore, mediave dhe vendime të organeve të drejtësisë.

Kurse mbrojtja ka kërkuar që dëshmitë të sillen në mënyrë të shkruar dhe jo në këtë mënyrë. Po ashtu mbrojtja ka kërkuar nga prokuroria të deklarohet se çfarë është kjo CD dhe pse nuk është sjellë më herët.

Trupi gjykues i ka kërkuar një përgjigje prokurorit, por ai ka kërkuar kohë për të kthyer përgjigje. Ky trup i ka kërkuar prokurorit që brenda pesë ditëve të tregojnë se çfarë përmban CD-ja e cila i’u dha të akuzuarve.

Avokati Tahir Rrecaj, ka theksuar se provat të cilat i ka konfiskuar prokuroria janë kthyer si të dëmtuara dhe disa nuk i janë kthyer fare. Po ashtu Turpi gjykues e ka urdhëruar mbrojtjen që brenda pesë ditëve të tregojnë se cilat dokumente mungojnë nga provat.

Avokatët kërkojnë të mos mbahet seanca, e konsiderojnë të jashtëligjshme

Gjykatësja e seancës fillestare ndaj Fatmir Limajt dhe të akuzuarve të tjerë për rastin e MTPT-së pritet te marre vendim nëse do te pranohet kërkesa e avokateve mbrojtes, të cilët kane kërkuar qe te mos mbahet seanca meqë vlerësojnë se është e kundërligjshme pasi mendojnë se edhe vet aktakuza eshte e kundërligjshme.

Gjithashtu mbrojtja kërkon që të mos lexohet aktakuza.

Gjykatësja ka kërkuar qe kërkesa e avokateve te jete me shkrim, per vendosur me pas nese ajo do te pranohet.

Ndërsa, Prokurori ka kërkuar që te përjashtohet avokati mbrojtës Karim Khan, gje qe është hedhur poshtë nga gjykatësja, e cila ka thene se meqë ka gjykatës dhe prokuror te huaj, nuk ka arsye qe edhe avokati mbrojtes te mos jete i huaj. Gjithashtu, Gjykata vendosi Khan të mbrojë Limajn pasi që posedon licencë nga Oda e Avokatëve të Kosovës.

Limaj sot para Gjykatës

Në Gjykatën e Apelit sot nga ora 9.30 do të mbahet seanca fillestare ndaj Fatmir Limajt dhe të akuzuarve të tjerë për rastin e MTPT-së.

Pala mbrojtëse ka thënë se dita e sotme do të jetë nisma e demontimit politik ndaj Limajt.

“Sot fillon demontimi i rastit politik të krijuar kundës Fatmir Limajt. Besojmë në pafajësinë e Limajt dhe do të dokumentojmë se gjithçka në rastin e Ministrisë së Transportit dhe Postë-Telekomit ka filluar me mesazhe të falsifikuara”, ka thënë avokati Tomë Gashi, shkruan Epoka e re.

Fatmir Limajt, Demir Limajt, Florim Limajt, Endrit Shalës, Nexhat Krasniqit, Gani Zogajt e Florim Zukajt do t’iu duhet të presin edhe pak për t’u deklaruar nëse e ndiejnë veten të fajshëm apo jo, për të gjitha akuzat që rëndojnë mbi ta në rastin e Ministrisë së Transportit dhe Post Telekomit (MTPT).

Krejt kjo, pasi Gjykatësja Anna Adamska Gallant i dha të drejtën prokurorit Johanes Pitker, i cili pavarësisht kërkesës së avokatëve mbrojtës të 7 të akuzuarve, insistoi që në shqyrtimin kryesor të seancës të rastit MTPT të lexojë gjitha pikat e aktakuzës në detaje.

Pavarësisht faktit se të gjithë avokatët njëzëri vlerësuan se leximi i hollësishëm i aktakuzës është diçka e jashtëligjshme, për faktin se edhe vet aktakuza është e kundërligjshme për shkak se është ngritur jashtë afatit ligjor, gjykatësja i dha të drejtë prokurorisë.

“Mos ia mundësoni prokurorit të lexojë një aktakuzë të kundërligjshme”, ishte deklarata e Bajram Tmavës, avokatit mbrojtës të Nexhat Krasniqit.

Megjithëse kjo nuk o mor parasysh. Prokurori Pitker, vazhdoi punën e tij. Nisi e i lexoi me rend gjithsej 12 pikat e aktakuzës të cilat rëndojnë mbi Limajn dhe të tjerët.

Kjo ndodhi veç pasi gjykatësja vendosi ta hedh poshtë kërkesën e avokatëve të cilët pos kërkesës që aktakuza të mos lexohet, kërkuan që e njëjta të shpallet aktakuzë e jashtëligjshme. “Duhet ta hedh poshtë kërkesën tuaj, ngase nuk ka bazë ligjore për këtë”, iu drejtua gjykatësja avokatëve.

Pas kësaj, prokurori lexoi të gjitha aktivitetet kriminale të cilat ai pretendon se rëndojnë mbi të akuzuarit në fjalë. Derisa e quante Fatmir Limajn njeriun kryesor të krimit, prokurori nisi leximin e gjithsej 12 pikave të aktakuzës.

Mbi Limajn dhe të tjerët rëndojnë këto vepra penale: Krim i Organizuar, shpërlaje parash, armëmbajtje pa leje, shpërdorim i detyrës zyrtare, përvetësim gjatë ushtrimit të detyrës zyrtare, lidhje e kontratave të dëmshme, marrje e ryshfetit, dhënie e ryshfetit, keqpërdorim i autorizimeve të ekonomisë, pastrim parash, pengim i provave si dhe mosdeklarim i parave gjatë fushatës.

Pothuajse shumica e fakteve që u paraqitën të hënën gjatë shqyrtimit kryesor, kishin lidhje me kontratën që MTPT gjatë kohës kur udhëhiqej nga Limaj, kishte lidhur me kompaninë “Tali”. Kjo pasi për shkak të vendimit të prokurorit për të lexuar gjithë aktakuzën pikë e për pe, nuk u arrit që detajet e tjera për çka akuzohen të pandehurit të lexohen deri në fund. Pjesa tjetër e aktakuzës mbeti të lexohet të mërkurën, kur edhe do të mbahet seanca e dytë e shqyrtimit në rastin e MTPT’së.

Gjithashtu në këtë seancë, gjykatësja refuzoi kërkesën e prokurorit për shqyrtimin e licencës së avokatit ndërkombëtar Kharim Khan që mbron Limajn. “Nëse Kosova pranon gjyqtar e prokuror ndërkombëtar, atëherë pse të mos pranohet një avokat ndërkombëtar”, u shpreh ajo duke i sqaruar prokurorit se Khan është i licencuar që të veprojë si avokat në Gjykatat e Kosovës.

Aktakuza

Më 26 maj 2008, kompania “Tali” ishte shpallur fituese për një tender rruge të bashkëfinancuar nga ministria dhe komuna e Gjilanit, me ofertën e saj 576.345,50 euro. Të njëjtën vlerë e kishte ofruar edhe Zuka Commerce. Të dy kompanitë drejtohen nga familja Zuka, sipas prokurorisë. Ekspertët e saj në një opinion të 5 majit 2012 konkluduan se “kishte aranzhim të çmimit me kompaninë konkurruese Zuka” dhe se edhe vetë procedura dhe shpallja e fituesit duhej të shiheshin me dyshim. Sipas prokurorisë, Nexhat Krasniqi, nënshkruesi i kontratës, ka përgjegjësi për favorizim të qëllimshëm të Talit.

Fatmir Limaj ishte personalisht i përfshirë dhe është përgjegjës për ndikim joligjor. Ai kishte shkëmbyer mesazhe dhe ishte takuar me Mehmet Shkodrën, pronar i kompanisë “Intereuorpa” që garonte në tender dhe pohonte se tenderi i ishte premtuar. Prokuroria sjell sms të Shkodrës dërguar Limajt.

Endrit Shala e dinte por me sms-të e tij të verës 2008 kishte shfaqur mbështetje për “Talin” përkundër se ajo po e rregullonte rrugën me defekte. “Nëse të thërret dikush, u thuaj që ke folur me mua”, i thotë Shala Zukës, në telefon. Në gusht 2008, Shala kishte ofruar mbështetje për të mbuluar edhe gjatësinë e shtresës edhe pse Zuka brengosej se komisioni nuk do ta pranonte. “Hahaha…Ti je kral”, i thoshte Zukaj.

Gabimet ishin evidentuar më vonë nga ekspertët e punësuar prej prokurorisë. Fatmir Limaj diskutoi edhe pranueshmërinë e referencave të punës derisa tenderi ishte shpallur me Mehmet Shkodrën.

Më 29 shkurt 2008, Inter-Europa, Tali, Magjistralia dhe Eurokos ofertuan për mirëmbajtjen e rrugëve rajonale në Gjilan. Tali dhe Eurokos kishin çmime të njëjta. Florim Zuka akuzohet për aranzhim të çmimit, kurse Nexhat Krasniqi për përgjegjësi për procedurë jotransparente. Kontratën e kishte fituar Magjistralja, që nuk duhej, sipas prokurorisë.

Pasi kishte humbur, Shkodra i Inter-Europës kishte shkuar në MTPT dhe ishte takuar me zëvendësministrin Adem Grabovci ku ishte ankuar. Limaj kishte shkuar deri te dera dhe i kishte thënë: “Mos fol dhe tenderi për mirëmbajtjen verore të rrugëve më 2009 është i yti”.

Fatmir Limaj i ishte zotuar se do t’ia përgatiste dokumentacionin e tenderit. Por edhe tenderin për mirëmbajtje verore dhe dimërore, më 2009/2010, e kishte fituar Tali.

Florim Zuka i thoshte Endrit Shalës me SMS se kishte dhënë 5,000 euro për PDK-në. Limaj ishte në dijeni dhe në kontakt me Endrit Shalën për dhënien e këtij tenderi Talit.

Pa i ditur këto bisedime në prapaskenë, Mehmet Shkodra i kërkoi kryetarit të Gjilanit Qemajl Mustafa ta shoqëronte në takim në MTPT. Ky i fundit nuk kishte kohë. Shkodra shkoi vetë.

Limaj, sipas aktakuzës, e shtyu takimin dhe kurrë nuk e përgatiti dokumentacionin e Inter-Europës.Mehmet Shkodra kishte arritur të takonte pastaj Limajn por pa sukses. Marrëveshja në prapaskenë ndërmjet Endrit Shalës e Talit kishte marrë formë. “Endrit shefi…do tua japë 25 shin me katër zero”, i thoshte Zuka, Shalës. “Puna është kryer, por nëse nuk e mban premtimin kjo kthehet në diçka të keqe”, ia kthente Shala. “Tali” e fitoi tenderin në vlerën 1 milion e 192 mijë e 844 euro, më 25 mars.

Përfundon seanca, vazhdon të mërkurën

(E plotësuar) Për shkak të insistimit të prokurorit që aktakuza të lexohet në detaje, të pandehurit nuk kanë arritur të deklarohen për fajësinë apo pafajësinë e tyre.

Seanca vazhdon këtë të mërkurë.

Pritet deklarimi i të pandehurve

Prokurori i EULEX’it ka përfunduar leximin e 12 pikave te aktakuzës kundër Fatmir Limajt dhe të pandehurve të tjerë, ndërsa ne pjesën e dytë të seancës pritet që këta të fundit të deklarohen për fajësinë apo pafajësinë e tyre.

Prokurori ua lexon aktakuzën

Prokurori i EULEX’it ka përfunduar leximin e aktakuzës në gjuhën angleze kundër Fatmir Limajt dhe të pandehurve të tjerë. Ndërsa, tashmë ka filluar leximi i aktakuzës në gjuhën shqipe.

Gjykatësja ka hedhur poshtë kërkesën e avokatëve

Gjykatësja ka hedhur poshtë kërkesën e avokatëve te Fatmir Limajt dhe të akuzuarve të tjerë për rastin e MTPT-së, për ta shpallur aktakuzën e jashtëligjshme, ngase vlerëson se s’ka bazë ligjore.

Pas kësaj prokurori ka shpërndarë për gjithë të akuzuarit nga një CD, ku siç ka thënë ai janë disa dëshmi të siguruara nga raportet policore, mediave dhe vendime të organeve të drejtësisë.

Kurse mbrojtja ka kërkuar që dëshmitë të sillen në mënyrë të shkruar dhe jo në këtë mënyrë. Po ashtu mbrojtja ka kërkuar nga prokuroria të deklarohet se çfarë është kjo CD dhe pse nuk është sjellë më herët.

Trupi gjykues i ka kërkuar një përgjigje prokurorit, por ai ka kërkuar kohë për të kthyer përgjigje. Ky trup i ka kërkuar prokurorit që brenda pesë ditëve të tregojnë se çfarë përmban CD-ja e cila i’u dha të akuzuarve.

Avokati Tahir Rrecaj, ka theksuar se provat të cilat i ka konfiskuar prokuroria janë kthyer si të dëmtuara dhe disa nuk i janë kthyer fare. Po ashtu Turpi gjykues e ka urdhëruar mbrojtjen që brenda pesë ditëve të tregojnë se cilat dokumente mungojnë nga provat.

Avokatët kërkojnë të mos mbahet seanca, e konsiderojnë të jashtëligjshme

Gjykatësja e seancës fillestare ndaj Fatmir Limajt dhe të akuzuarve të tjerë për rastin e MTPT-së pritet te marre vendim nëse do te pranohet kërkesa e avokateve mbrojtes, të cilët kane kërkuar qe te mos mbahet seanca meqë vlerësojnë se është e kundërligjshme pasi mendojnë se edhe vet aktakuza eshte e kundërligjshme.

Gjithashtu mbrojtja kërkon që të mos lexohet aktakuza.

Gjykatësja ka kërkuar qe kërkesa e avokateve te jete me shkrim, per vendosur me pas nese ajo do te pranohet.

Ndërsa, Prokurori ka kërkuar që te përjashtohet avokati mbrojtës Karim Khan, gje qe është hedhur poshtë nga gjykatësja, e cila ka thene se meqë ka gjykatës dhe prokuror te huaj, nuk ka arsye qe edhe avokati mbrojtes te mos jete i huaj. Gjithashtu, Gjykata vendosi Khan të mbrojë Limajn pasi që posedon licencë nga Oda e Avokatëve të Kosovës.

Limaj sot para Gjykatës

Në Gjykatën e Apelit sot nga ora 9.30 do të mbahet seanca fillestare ndaj Fatmir Limajt dhe të akuzuarve të tjerë për rastin e MTPT-së.

Pala mbrojtëse ka thënë se dita e sotme do të jetë nisma e demontimit politik ndaj Limajt.

“Sot fillon demontimi i rastit politik të krijuar kundës Fatmir Limajt. Besojmë në pafajësinë e Limajt dhe do të dokumentojmë se gjithçka në rastin e Ministrisë së Transportit dhe Postë-Telekomit ka filluar me mesazhe të falsifikuara”, ka thënë avokati Tomë Gashi, shkruan Epoka e re.

Fatmir Limajt, Demir Limajt, Florim Limajt, Endrit Shalës, Nexhat Krasniqit, Gani Zogajt e Florim Zukajt do t’iu duhet të presin edhe pak për t’u deklaruar nëse e ndiejnë veten të fajshëm apo jo, për të gjitha akuzat që rëndojnë mbi ta në rastin e Ministrisë së Transportit dhe Post Telekomit (MTPT).

Krejt kjo, pasi Gjykatësja Anna Adamska Gallant i dha të drejtën prokurorit Johanes Pitker, i cili pavarësisht kërkesës së avokatëve mbrojtës të 7 të akuzuarve, insistoi që në shqyrtimin kryesor të seancës të rastit MTPT të lexojë gjitha pikat e aktakuzës në detaje.

Pavarësisht faktit se të gjithë avokatët njëzëri vlerësuan se leximi i hollësishëm i aktakuzës është diçka e jashtëligjshme, për faktin se edhe vet aktakuza është e kundërligjshme për shkak se është ngritur jashtë afatit ligjor, gjykatësja i dha të drejtë prokurorisë.

“Mos ia mundësoni prokurorit të lexojë një aktakuzë të kundërligjshme”, ishte deklarata e Bajram Tmavës, avokatit mbrojtës të Nexhat Krasniqit.

Megjithëse kjo nuk o mor parasysh. Prokurori Pitker, vazhdoi punën e tij. Nisi e i lexoi me rend gjithsej 12 pikat e aktakuzës të cilat rëndojnë mbi Limajn dhe të tjerët.

Kjo ndodhi veç pasi gjykatësja vendosi ta hedh poshtë kërkesën e avokatëve të cilët pos kërkesës që aktakuza të mos lexohet, kërkuan që e njëjta të shpallet aktakuzë e jashtëligjshme. “Duhet ta hedh poshtë kërkesën tuaj, ngase nuk ka bazë ligjore për këtë”, iu drejtua gjykatësja avokatëve.

Pas kësaj, prokurori lexoi të gjitha aktivitetet kriminale të cilat ai pretendon se rëndojnë mbi të akuzuarit në fjalë. Derisa e quante Fatmir Limajn njeriun kryesor të krimit, prokurori nisi leximin e gjithsej 12 pikave të aktakuzës.

Mbi Limajn dhe të tjerët rëndojnë këto vepra penale: Krim i Organizuar, shpërlaje parash, armëmbajtje pa leje, shpërdorim i detyrës zyrtare, përvetësim gjatë ushtrimit të detyrës zyrtare, lidhje e kontratave të dëmshme, marrje e ryshfetit, dhënie e ryshfetit, keqpërdorim i autorizimeve të ekonomisë, pastrim parash, pengim i provave si dhe mosdeklarim i parave gjatë fushatës.

Pothuajse shumica e fakteve që u paraqitën të hënën gjatë shqyrtimit kryesor, kishin lidhje me kontratën që MTPT gjatë kohës kur udhëhiqej nga Limaj, kishte lidhur me kompaninë “Tali”. Kjo pasi për shkak të vendimit të prokurorit për të lexuar gjithë aktakuzën pikë e për pe, nuk u arrit që detajet e tjera për çka akuzohen të pandehurit të lexohen deri në fund. Pjesa tjetër e aktakuzës mbeti të lexohet të mërkurën, kur edhe do të mbahet seanca e dytë e shqyrtimit në rastin e MTPT’së.

Gjithashtu në këtë seancë, gjykatësja refuzoi kërkesën e prokurorit për shqyrtimin e licencës së avokatit ndërkombëtar Kharim Khan që mbron Limajn. “Nëse Kosova pranon gjyqtar e prokuror ndërkombëtar, atëherë pse të mos pranohet një avokat ndërkombëtar”, u shpreh ajo duke i sqaruar prokurorit se Khan është i licencuar që të veprojë si avokat në Gjykatat e Kosovës.

Aktakuza

Më 26 maj 2008, kompania “Tali” ishte shpallur fituese për një tender rruge të bashkëfinancuar nga ministria dhe komuna e Gjilanit, me ofertën e saj 576.345,50 euro. Të njëjtën vlerë e kishte ofruar edhe Zuka Commerce. Të dy kompanitë drejtohen nga familja Zuka, sipas prokurorisë. Ekspertët e saj në një opinion të 5 majit 2012 konkluduan se “kishte aranzhim të çmimit me kompaninë konkurruese Zuka” dhe se edhe vetë procedura dhe shpallja e fituesit duhej të shiheshin me dyshim. Sipas prokurorisë, Nexhat Krasniqi, nënshkruesi i kontratës, ka përgjegjësi për favorizim të qëllimshëm të Talit.

Fatmir Limaj ishte personalisht i përfshirë dhe është përgjegjës për ndikim joligjor. Ai kishte shkëmbyer mesazhe dhe ishte takuar me Mehmet Shkodrën, pronar i kompanisë “Intereuorpa” që garonte në tender dhe pohonte se tenderi i ishte premtuar. Prokuroria sjell sms të Shkodrës dërguar Limajt.

Endrit Shala e dinte por me sms-të e tij të verës 2008 kishte shfaqur mbështetje për “Talin” përkundër se ajo po e rregullonte rrugën me defekte. “Nëse të thërret dikush, u thuaj që ke folur me mua”, i thotë Shala Zukës, në telefon. Në gusht 2008, Shala kishte ofruar mbështetje për të mbuluar edhe gjatësinë e shtresës edhe pse Zuka brengosej se komisioni nuk do ta pranonte. “Hahaha…Ti je kral”, i thoshte Zukaj.

Gabimet ishin evidentuar më vonë nga ekspertët e punësuar prej prokurorisë. Fatmir Limaj diskutoi edhe pranueshmërinë e referencave të punës derisa tenderi ishte shpallur me Mehmet Shkodrën.

Më 29 shkurt 2008, Inter-Europa, Tali, Magjistralia dhe Eurokos ofertuan për mirëmbajtjen e rrugëve rajonale në Gjilan. Tali dhe Eurokos kishin çmime të njëjta. Florim Zuka akuzohet për aranzhim të çmimit, kurse Nexhat Krasniqi për përgjegjësi për procedurë jotransparente. Kontratën e kishte fituar Magjistralja, që nuk duhej, sipas prokurorisë.

Pasi kishte humbur, Shkodra i Inter-Europës kishte shkuar në MTPT dhe ishte takuar me zëvendësministrin Adem Grabovci ku ishte ankuar. Limaj kishte shkuar deri te dera dhe i kishte thënë: “Mos fol dhe tenderi për mirëmbajtjen verore të rrugëve më 2009 është i yti”.

Fatmir Limaj i ishte zotuar se do t’ia përgatiste dokumentacionin e tenderit. Por edhe tenderin për mirëmbajtje verore dhe dimërore, më 2009/2010, e kishte fituar Tali.

Florim Zuka i thoshte Endrit Shalës me SMS se kishte dhënë 5,000 euro për PDK-në. Limaj ishte në dijeni dhe në kontakt me Endrit Shalën për dhënien e këtij tenderi Talit.

Pa i ditur këto bisedime në prapaskenë, Mehmet Shkodra i kërkoi kryetarit të Gjilanit Qemajl Mustafa ta shoqëronte në takim në MTPT. Ky i fundit nuk kishte kohë. Shkodra shkoi vetë.

Limaj, sipas aktakuzës, e shtyu takimin dhe kurrë nuk e përgatiti dokumentacionin e Inter-Europës.Mehmet Shkodra kishte arritur të takonte pastaj Limajn por pa sukses. Marrëveshja në prapaskenë ndërmjet Endrit Shalës e Talit kishte marrë formë. “Endrit shefi…do tua japë 25 shin me katër zero”, i thoshte Zuka, Shalës. “Puna është kryer, por nëse nuk e mban premtimin kjo kthehet në diçka të keqe”, ia kthente Shala. “Tali” e fitoi tenderin në vlerën 1 milion e 192 mijë e 844 euro, më 25 mars.

Përfundon seanca, vazhdon të mërkurën

(E plotësuar) Për shkak të insistimit të prokurorit që aktakuza të lexohet në detaje, të pandehurit nuk kanë arritur të deklarohen për fajësinë apo pafajësinë e tyre.

Seanca vazhdon këtë të mërkurë.

Pritet deklarimi i të pandehurve

Prokurori i EULEX’it ka përfunduar leximin e 12 pikave te aktakuzës kundër Fatmir Limajt dhe të pandehurve të tjerë, ndërsa ne pjesën e dytë të seancës pritet që këta të fundit të deklarohen për fajësinë apo pafajësinë e tyre.

Prokurori ua lexon aktakuzën

Prokurori i EULEX’it ka përfunduar leximin e aktakuzës në gjuhën angleze kundër Fatmir Limajt dhe të pandehurve të tjerë. Ndërsa, tashmë ka filluar leximi i aktakuzës në gjuhën shqipe.

Gjykatësja ka hedhur poshtë kërkesën e avokatëve

Gjykatësja ka hedhur poshtë kërkesën e avokatëve te Fatmir Limajt dhe të akuzuarve të tjerë për rastin e MTPT-së, për ta shpallur aktakuzën e jashtëligjshme, ngase vlerëson se s’ka bazë ligjore.

Pas kësaj prokurori ka shpërndarë për gjithë të akuzuarit nga një CD, ku siç ka thënë ai janë disa dëshmi të siguruara nga raportet policore, mediave dhe vendime të organeve të drejtësisë.

Kurse mbrojtja ka kërkuar që dëshmitë të sillen në mënyrë të shkruar dhe jo në këtë mënyrë. Po ashtu mbrojtja ka kërkuar nga prokuroria të deklarohet se çfarë është kjo CD dhe pse nuk është sjellë më herët.

Trupi gjykues i ka kërkuar një përgjigje prokurorit, por ai ka kërkuar kohë për të kthyer përgjigje. Ky trup i ka kërkuar prokurorit që brenda pesë ditëve të tregojnë se çfarë përmban CD-ja e cila i’u dha të akuzuarve.

Avokati Tahir Rrecaj, ka theksuar se provat të cilat i ka konfiskuar prokuroria janë kthyer si të dëmtuara dhe disa nuk i janë kthyer fare. Po ashtu Turpi gjykues e ka urdhëruar mbrojtjen që brenda pesë ditëve të tregojnë se cilat dokumente mungojnë nga provat.

Avokatët kërkojnë të mos mbahet seanca, e konsiderojnë të jashtëligjshme

Gjykatësja e seancës fillestare ndaj Fatmir Limajt dhe të akuzuarve të tjerë për rastin e MTPT-së pritet te marre vendim nëse do te pranohet kërkesa e avokateve mbrojtes, të cilët kane kërkuar qe te mos mbahet seanca meqë vlerësojnë se është e kundërligjshme pasi mendojnë se edhe vet aktakuza eshte e kundërligjshme.

Gjithashtu mbrojtja kërkon që të mos lexohet aktakuza.

Gjykatësja ka kërkuar qe kërkesa e avokateve te jete me shkrim, per vendosur me pas nese ajo do te pranohet.

Ndërsa, Prokurori ka kërkuar që te përjashtohet avokati mbrojtës Karim Khan, gje qe është hedhur poshtë nga gjykatësja, e cila ka thene se meqë ka gjykatës dhe prokuror te huaj, nuk ka arsye qe edhe avokati mbrojtes te mos jete i huaj. Gjithashtu, Gjykata vendosi Khan të mbrojë Limajn pasi që posedon licencë nga Oda e Avokatëve të Kosovës.

Limaj sot para Gjykatës

Në Gjykatën e Apelit sot nga ora 9.30 do të mbahet seanca fillestare ndaj Fatmir Limajt dhe të akuzuarve të tjerë për rastin e MTPT-së.

Pala mbrojtëse ka thënë se dita e sotme do të jetë nisma e demontimit politik ndaj Limajt.

“Sot fillon demontimi i rastit politik të krijuar kundës Fatmir Limajt. Besojmë në pafajësinë e Limajt dhe do të dokumentojmë se gjithçka në rastin e Ministrisë së Transportit dhe Postë-Telekomit ka filluar me mesazhe të falsifikuara”, ka thënë avokati Tomë Gashi, shkruan Epoka e re.(LajmeShqip.com)