Lajme Shqip Thursday, 11 April 2013 19:35

Prishtinë – Kosova nuk mund të mbetet peng i disponimeve të ndryshme të Beogradit, tha ministrja e Integrimeve Evropiane, Vlora Çitaku, me rastin e prezantimit të një analize nga “Forumi 2015”, me temën “Raportet Kosovë – BE: Historia e aspiratave të parealizuara”.

Ministrja Çitaku theksoi se në rast se nuk arrihet një marrëveshje për normalizimin e marrëdhënieve Kosovë – Serbi, atëherë Kosova dhe BE-ja, mund të nënshkruajnë një marrëveshje dhe të mendojnë për një Plan B.

“Kosova dhe BE-ja nuk guxojnë të bëhen peng i Serbisë. Në rast se nuk kemi marrëveshje trepalësh, Kosovë – Serbi- BE, ne duhet të bëjmë një marrëveshje dypalëshe Kosovë- BE. Tash të jemi shumë të hapur, ne kemi një problem, në veri kemi struktura paralele dhe këtu po i referohem atyre të sigurisë”.

“Kemi pafundësisht para që jepen nga ana e Serbisë dhe ato nuk do të ndër prehen në rast se nuk ka marrëveshje. Mirëpo, a do të thotë kjo që Kosova dhe BE-ja duhet të zmbrapsen? Kosova dhe BE-ja duhet të bëjnë një Plan B”, tha Çitaku.

Në këtë, aspekt Çitaku shtoi se Kosova dhe BE-ja, duhet të tregohen më serioze dhe më të vendosura. 

“Ajo marrëveshje që është ofruar dhe që është derivat i këtij procesi të gjatë negocimi, duhet të jetë marrëveshje e Kosovës dhe Bashkimit Evropian dhe ne duhet dyanshëm dhe njëlloj siç e kemi implementuar Pakon e Ahtisarit, të fillojmë dhe të implementojm atë çfarë ne e kemi dakorduar në Bruksel. A do të jetë më e lehtë sikur Serbia të jetë në bord? Absolutisht po, ajo nuk diskutohet. Mirëpo, a do të thotë kjo se ne duhet të zmbrapsemi dhe të presim momentin kur Serbisë t’i vije disponimi për të pranuar marrëveshjen? Kurrsesi  jo!”, theksoi Çitaku.

Kreu i Zyrës së Bashkimit Evropian në Prishtinë, Samuel Zhbogar, deklaroi se që nga fillimi i dialogut, ka qenë e ditur se çështjet e vështira do të vijnë një kohë. Ai theksoi, po ashtu, se dialogu politik ndërmjet Kosovës dhe Serbisë mund të zgjidhë shumë probleme.

“Procesi mund t’i kontribuojë normalizimit të marrëdhënieve Kosovë-Serbi, normalizimit të gjendjes brenda Kosovës – në veri. Mund t’i kontribuoj normalizimit të marrëdhënieve të shqiptarëve dhe serbëve. Dhe, jam i bindur që dialogu do t’i ndihmojë Kosovës në rrugën drejt BE-së”, u shpreh Zhbogar. 

Derisa procesi i dialogut Prishtinë – Beograd është i rëndësishëm, Zhbogar tha se kjo nuk do të thotë që BE-ja, do t’i anashkaloj proceset e tjera.

Sipas Zhbogarit, në Kosovë, duhet t’ju kushtohet vëmendje edhe proceseve të tjera, siç janë; reformat zgjedhore, kontrolli ekzekutiv i Kuvendit, si dhe lufta kundër korrupsionit.

Ndryshe, në serinë e analizave nga “Forumi 2015”, gazetari Augustin Palokaj, në publikimin e tij që është bërë të enjten me titull “Raportet Kosovë – BE; Historia e aspiratave të parealizuara”, thotë se “Kosova është vonuar shumë dhe ka ngecur krahasuar me vendet e tjera të rajonit. Kjo si pasojë ka mungesën e zhvillimit ekonomik në Kosovë, ngecjen në arritjen e standardeve demokratike dhe funksionimit demokratike të shtetit”.(LajmeShqip.com)